LESCHI RESIDENCE

Tuesday evening is family night at the Leschi residence on Lake Washington, and several generations of relatives easily flow in and out of the house and down to the water's edge. Once cut off from the outdoors by a paucity of doors and windows that didn't open, the family's Leschi home, which has been revamped from top to bottom in an extensive multi phase remodel, now opens wide to the lake.  The objective of the new residential design by the Seattle interior designers at NB Design Group and the architecture firm at Stuart Silk, was to re-establish a connection to the outdoors while creating usable family living spaces. Inspired by the centerpiece of the house, a circular concrete entry with a ramp reminiscent of the Guggenheim Museum, the team set out to make the most of the airy spaces, keeping the interiors clean-lined and un-cluttered. A neutral interior palette is dominated by white textiles, dark wood and light sandstone infused with color from high-voltage art. In the kitchen, family room and rear-entry hall, a continuous wall of built-in walnut cabinets contain the mess of daily living. The streamlined kitchen is neatly divided by a central-rectangular island, which separates cooking functions from eating and clean-up duties. The adjoining dining and living rooms take full measure of the view, opening to an expansive deck which runs the width of the house and connects to a bluestone terrace, gardens and dock below. Up the circular steel staircase, the master suite surprises with a three-quarter wall which obscures the view from the doorway.  The walnut and steel panel provides privacy from the street side of the residence and serves as a backdrop for the bed that heightens the impact of the view. A double-sided fireplace provides a peek into the master bath.  Lined with Saint Laurent marble, the bath is centered around a deep-soaking tub is perfect for taking in the lake view.

Architect: Stuart Silk Architects | Contractor: Tek-Line Construction, Inc. | Photography: Sam Van Fleet